неділю, 27 березня 2016 р.

Сьогодні, 27 березня, католики святкують Великдень

У католицькій вірі Пасха вважається найбільшим церковним святом. Деякі країни навіть надають дітям і дорослим великодні канікули. Свято католицької Пасхи (як і в православ'ї) передує Страсний тиждень. У четвер Страсного тижня католики відзначають таємну Вечерю. Цей день ще називають Чистим,
коли люди прибирають свої оселі, чистять і миють кімнати, ведуть підготовку до Христового Воскресіння. П'ятниця на цьому тижні називається Страсною, в цей день згадують про муки Христа перед смертю. У Страсну суботу люди з католицькими віруваннями збираються вдома сім'ями, поминають похованого Ісуса. Відзначимо також, що у католиків прийнято всі церковні свята відзначати зі своєю родиною. 

У Переддень Христового Воскресіння католики йдуть в костел на всеношну службу, а зранку відбувається освячення води та вогню. Потім святою водою кроплять пасхальну їжу і житло, а благодатним вогнем запалюють свічки вдома. Пасхальні свічки вважаються цілющими і очисними. Католицька Пасха особливо подобається дітям. Цього дня вранці вони шукають заховані на галявинах крашанки, які (за католицьким віруванням і традиціям) приносить пасхальний кролик або заєць. До речі, кролик є своєрідним символом Католицької Паски, цю тварину зображують на всіх Пасхальних плакатах, в книжках і на листівках. У процесі святкування Пасхи люди католицької віри виконують великодні пісні, за що отримують різні дари (паски і фарбовані яйця). Протягом всього Пасхального тижня віруючі католики відвідують костел і моляться, беруть участь у святкових богослужіннях.

Немає коментарів:

Дописати коментар